BILDENDE KUNSTNERES HJELPEFOND

BILDENDE KUNSTNERES HJELPEFOND (BKH)
er opprettet av Stortinget i forbindelse med lov om kunstavgift av 1948. Fondet skal i følge loven kreve inn 5 % av all offentlig omsetning av originale kunstverk i Norge med salgspris over 2000 kr. (se lov om kunstavgift), samt forvalte de innkrevde midler. Avgiften går i sin helhet til fondet, som tilbakefører pengene til ny produksjon av kunst gjennom tilskudd og stipend til kunstnere i Norge. Les mer ...
 

 
LOGO KUNSTAVGIFTEN
  

Ulrik Hendriksen Minnestipend 2015

Anne Katrine DolvenEn av Norges mest anerkjente kunstnere, Anne Katrine Dolven, tildeles Ulrik Hendriksen Minnestipend for 2015. Stipendet skal gå til billedkunstnere som har gjort en spesielt stor innsats for billedkunst og billedkunstnere i Norge, gjennom uegennyttig innsats i kunstnerorganisasjonene eller annen virksomhet av betydning for utviklingen av norsk billedkunst. Stipendet er på 150 000 kroner, og tildeles Dolven for hennes betydningsfulle innsats for samtidskunsten og hennes tydelige stemme og sterke engasjement for kunstnernes levekår.

Gjennom hele karrieren har Dolven vært aktiv i den kunstpolitiske debatten for å fremme den visuelle kunstens interesser. Hun har bidratt til å skape profesjonelle arenaer for samtidskunsten, bl.a. som initiativtaker til Skulpturlandskap Nordland. Skulpturlandskap Nordland er et enestående kunstprosjekt, som har resultert i at Norge og Nord-Norge har en unik samling samtidskunst som kan oppleves i det særegne nordnorske landskapet. 

Dolven har også vist stort engasjement for kunstneres levekår. Som medlem av referansegruppen i utredningen av kunstnerøkonomien som nylig resulterte i rapporten «Kunstens autonomi – kunstens økonomi», bidro hun til å rette fokus mot løsninger som gir kunstnerne lønn for arbeidet de faktisk utfører og en rettmessig andel av verdiene som kunsten skaper. Billedkunstnerne kan også takke Dolven for at utredningen slår fast at stipend er en viktig forutsetning for den frie kunsten.

Anne Katrine Dolven har en særlig tilknytning til Nord-Norge, og er en drivkraft i landsdelens kunstliv. Hun har vært styremedlem i Lofoten Internasjonale Kunstfestival, LIAF, og har etablert en stiftelse som skal oppføre atelierer for kunstnere som ønsker å jobbe på Kvalnes i Lofoten, «Atelier Kvalnes».

Dolven er en av grunnleggerne av programmet HIGH-NORTH, et ambisiøst initiativ som knytter sammen kulturelle aktører i byene Tromsø, Gateshead / Newcastle i England og Glasgow i Skottland. Programmet inneholder kunstnerresidenser, foredrag/ artist talks, workshops og utstillinger i disse byene i perioden 2013- 2016.

- Det er en stor glede å kunne tildele Ulrik Hendriksen minnestipend til Anne Katrine Dolven, sier Hege Imerslund, direktør i Bildende Kunstneres Hjelpefond. Hennes eget fremragende kunstneriske virke og sterke engasjement for samtidskunsten og kunstnernes levekår er imponerende, og gjør Dolven til en høyt kvalifisert og velfortjent mottaker av stipendet.

Anne Katrine Dolven
ble født i Oslo i 1953. Hun arbeider innenfor ulike uttrykk som maleri, grafikk, lyd, lys, film/video, foto, skulptur og installasjonskunst.

Hun er utdannet ved Ecole des Beaux Arts i Aix-en-Provence, Ecole National Supérieur des Beaux Arts i Paris og Kunstakademiet i Oslo. Hun har hatt en rekke separatutstillinger både i Norge og utlandet. Hennes verk er innkjøpt av bl.a. Nasjonalmuseet i Oslo, Nordnorsk Kunstmuseum, Kiasma i Helsinki, Berlinische Galerie i Berlin, Philadelphia Museum of Art og Horsens Kunstmuseum i Danmark. Hun har hatt flere store utsmykkingsoppdrag, senest utsmykking av det nye kulturkvartalet i Bodø, Stormen.

Dolven har vært professor på Kunstakademiet, Kunsthøgskolen i Oslo.
Hun har mottatt flere priser, bl.a. Prince Eugen-prisen fra Sverige og Fred Thielers maleripris i Berlin.

Dolven bor og arbeider i London og på Vestvågøy i Lofoten.

Foto: Kristian Skylstad/BONO