BILDENDE KUNSTNERES HJELPEFOND

BILDENDE KUNSTNERES HJELPEFOND (BKH)
er opprettet av Stortinget i forbindelse med lov om kunstavgift av 1948. Fondet skal i følge loven kreve inn 5 % av all offentlig omsetning av originale kunstverk i Norge med salgspris over 2000 kr. (se lov om kunstavgift), samt forvalte de innkrevde midler. Avgiften går i sin helhet til fondet, som tilbakefører pengene til ny produksjon av kunst gjennom tilskudd og stipend til kunstnere i Norge. Les mer ...
 

 
LOGO KUNSTAVGIFTEN
  

Sofie Nørsteng tildelt Kunsthåndverkprisen 2016

sofie norsteng 2

Årets vinner av BKHs Kunsthåndverkpris er Sofie Nørsteng for verket Øvelser i poesi. Prisen er på 150 000 kroner og ble overrakt kunstneren ved Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling som i år finner sted i Hydrogenfabrikken i Fredrikstad.

Juryen har bestått av keramiker og representant fra utstillingsjuryen Jim Darbu, tekstilkunstner Anne Knutsen og kunstkritiker Mona Gjessing. I utdrag fra juryens begrunnelsestekst står det: 

"Øvelser i poesi er et forfriskende, humoristisk og uortodoks innslag i årets utstilling, som holder skuldrene lavt uten at det på noen måte blir useriøst. Selv om verket ikke er så stort i fysiske dimensjoner, har det kvaliteter som gjør mye av seg. Denne komposisjonen av særpregede individer er like sterk som den er leken."

 

Øvelser i poesi består av seks figurer i modellert leire og terrakotta som står oppstilt på et bord av treplate og stål. Leirens farge inngår som en del av verkets uttrykk, og fremfor å glasere skulpturene har Nørsteng valgt leiren ut i fra dets kvaliteter.

sofienorstengNørsteng mener Kunsthåndverkprisen er noe av det gjeveste man kan motta. - Det er veldig gledelig og overveldende å motta Kunsthåndverkprisen! Det er også gledelig at jeg som ung og nyetablert kunstner kan få oppleve denne anerkjennelsen. Det er en bekreftelse på at det jeg gjør kunstnerisk kommuniserer med omverden. Praktisk sett betyr prisen mer tid og ro til å fortsette å arbeide uten store avbrytelser, og det er jo det man ønsker seg aller mest.

Les mer om Kunsthåndverkeres årsutstilling Kunsthåndverk 2016 her

Les mer om saken her.

Foto: ©Kjell S. Stenmarch

Foto: ©Sofie Nørsteng