BILDENDE KUNSTNERES HJELPEFOND

BILDENDE KUNSTNERES HJELPEFOND (BKH)
er opprettet av Stortinget i forbindelse med lov om kunstavgift av 1948. Fondet skal i følge loven kreve inn 5 % av all offentlig omsetning av originale kunstverk i Norge med salgspris over 2000 kr. (se lov om kunstavgift), samt forvalte de innkrevde midler. Avgiften går i sin helhet til fondet, som tilbakefører pengene til ny produksjon av kunst gjennom tilskudd og stipend til kunstnere i Norge. Les mer ...
 

 
LOGO KUNSTAVGIFTEN
  

Feirer 40 år med tekstilkunst

kuratorgruppen 65872I år er det 40 år siden Tekstilkunstnernes fagforening NTK ble stiftet. Det feires med jubileumsutstilling i Kunstnerforbundet.

- Vi gleder oss stort, sier prosjektleder Kjersti Willemse.

Kuratorgruppa, som har bestått av John Raustein, Kirsti Willemse, Bente Sætrang og Wenche Volle, har jobbet i et drøyt år med utstillingen.

- Vi har gjort et utvalg med utgangspunkt i hvordan vi kunne få verker fra ulike generasjoner til å møtes, og har villet vise hva som oppstår i disse møtene, sier Willemse.

- Håpet er at utstillingene skal si noe om tekstilkunsten før og nå. Vi prøver å vise hva som ligger i faget og vise at tekstilhistorie ikke bare er kunsthistorie, men også har forbindelser til den større historien og tiden, sier hun. 

Utstillingen har fått bidrag fra BKH og ordningen fremme av norsk kunst.

Tekstil som medium

Verkene som vises i utstillingen er vitnesbyrd om hvordan det tekstile materialet og tekstil som medium tar inn over seg verden både gjennom og belyse store samfunnstrukturer, maktforhold og miljø, eller å være tett på hverdagslivet her og nå, forklarer Willemse.

I tillegg til innlånte verk, vises nye arbeider fra utvalgte kunstnere produsert for anledningen. Utstillingen strekker seg også ut til Kunstnerforbundets fasade, og oppover glasstaket i overlyssalen med nyproduserte verk av Margrethe Kolstad Brekke.

Utstillingen viser også frem fagforeningens arkiv, som er kuratert av Anne Karin Jortveit. 

Her er korrespondanse om alt fra utstillinger i utlandet, til brev, kataloger, pamfletter og ulik informasjon.

- Nettopp fordi arkivet er gjort til en del av utstillingen, har vi gjennom kunsten kunnet fokusere på strømninger og tendenser i faget, sier Willemse.

NTKs fagpolitiske kamp

Jubileumsutstillingen har fått tittelen Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger, etter et verk av den prisvinnende kunstneren Gunvor Nervold Antonsen.

Utstillingen fyller hele Kunstnerforbundet fra 21. mars - 30. april 2017.