BILDENDE KUNSTNERES HJELPEFOND

BILDENDE KUNSTNERES HJELPEFOND (BKH)
er opprettet av Stortinget i forbindelse med lov om kunstavgift av 1948. Fondet skal i følge loven kreve inn 5 % av all offentlig omsetning av originale kunstverk i Norge med salgspris over 2000 kr. (se lov om kunstavgift), samt forvalte de innkrevde midler. Avgiften går i sin helhet til fondet, som tilbakefører pengene til ny produksjon av kunst gjennom tilskudd og stipend til kunstnere i Norge. Les mer ...
 

 
LOGO KUNSTAVGIFTEN
  

Britta Marakatt-Labba mottar John Savio-prisen 2017

foto: Andreas Walitälo/Norrbottens Kuriren

John Savio-prisen deles ut av Bildende Kunstneres Hjelpefond, i samarbeid med Samisk Kunstnerforbund og Nordnorsk Kunstmuseum. Juryen har bestått av kunstnerne Lena Stenberg og Joar Nango, begge oppnevnt av Samisk Kunstnerforbund, samt konservator ved Nordnorsk Kunstmuseum, Charis Gullickson.


John Savio-prisen tildeles en kunstner med samisk bakgrunn og identitet, som har gjort seg særlig bemerket i kunstfeltet i Norge, enten ved prosjekter som utmerker seg i nyere tid eller ved sitt samlede kunstnerskap. Prisen deles ut hvert annet år. Første gang var i 2015, da gikk den til Geir Tore Holm.

I sin begrunnelse fremhever juryen at Britta Marakatt-Labba har vært en markant skikkelse i den samiske, norske og svenske kunstverden i flere tiår. Hun var en del av Masi-gruppen på 1970-tallet, en viktig bevegelse innen samisk kultur, kunst og identitet. Marakatt-Labba har vært og er fortsatt en pionér som går opp nye veier for andre samiske kunstnere. Les hele jurybegrunnelsen nedenfor.

Marakatt-Labbas kunstnerskap er gjennom motivvalg og billedgjøring preget av historiefortelling. I år deltok hun på den prestisjetunge kunstmønstringen Documenta 14 i Kassel, Tyskland, med Historja, et 24 meter langt broderi om samisk kultur og historie. Kunstverket kan til daglig sees på Universitetet i Tromsø.

- John Savio var en av foregangspersonene innenfor samisk billedkunst, og derfor oppleves det som ekstra hedrende å motta denne prisen, sier Britta Marakatt-Labba. Gjennom hardt arbeid har samisk billedkunst blitt utviklet i riktig retning i de nordiske landene. - Det har ikke kommet av seg selv, men har krevd mye arbeid og en fast tro på det man holder på med, sier hun.

Prisvinneren mottar kr 150.000 fra Bildende Kunstneres Hjelpefond. Hennes kunstnerskap vil presenteres i Nordnorsk Kunstmuseum fra 21. oktober 2017.

Juryens begrunnelse

Gjennom en lang karriere har Britta Marakatt-Labba skapt nye fortellinger som danner et bindeledd mellom en samisk tradisjon og et moderne uttrykk. Hun stiller viktige spørsmål knyttet til utnytelse av naturressurser, samenes rettigheter og forholdet mellom urbefolkningen og det norske storsamfunnet. Parallelt med sitt kunstneriske virke har Marakatt-Labba kombinerte sin kunstneriske karriere med et sterkt fagpolitisk engasjement. På slutten av 1970-årene var hun en av åtte unge kunstnere i Masi-gruppen, og var med på å stifte Samisk Kunstnerforbund i 1979. Det har også vært viktig for kunstneren å dele sin kunnskap innen tekstil og broderi. Hun arbeider som lærer på mange kurs, workshops og skoler. Parallelt med sitt virke som kunstner arbeider hun også som lærer i duodji-avdelingen og lærerutdannelsen på Allaskuvla i Kautokeino.

Kunstnerskapet

Britta Marakatt-Labbas kunstnerskap er preget av historieformidling uttrykt gjennom broderier på hvitt linstoff. Historiene er hentet både fra samisk samfunnshistorie og fra hennes egen oppvekst i et reindriftsmiljø knyttet til både Sverige og Norge. Karrieren spenner over en periode på over tretti år. Hun er utdannet tekstilkunster fra Göteborgs universitet (1974–78). Hun kan også vise til en omfattende utstillingsvirksomhet, og har laget utsmykkinger, designet kirketekstiler, arbeidet med scenografi, gjort kostymeoppdrag for teater, samt laget bokillustrasjoner. Hun er representert i en rekke samlinger, bl.a. ved Sveriges riksdag, UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, Sametinget, RiddoDuottarMuseat - De Samiske Samlinger, SpareBank1 Nord-Norges kunststiftelse og Nordnorsk Kunstmuseum.

Prosjekter i nyere tid

I 2014 ble Marakatt-Labba tildelt æresdoktorgrad ved Universitet i Umeå. To sentrale verker fra hennes kunstnerskap, Historja og Kråkene, var med på utstillingen Sámi Stories: Art and Identity of an Arctic People som ble vist i New York i 2014 og i Anchorage, Alaska i 2015. Begge verker tilhører UiT Norges arktiske universitet i Tromsø/KORO. Britta Marakatt-Labba er også en av de utvalgte kunstnerne til Documenta 14 i Kassel i sommer der vises bl.a verket Historja. Hun er også aktuell med gruppeutstillingene Aigi Matki Tråante/Trondheim (2017), There Is No – Sámi Dáiddamusea (2017), Time out Gislaveds konshall (2017), Beauty and Truth (2014) og Sámi Contemporary (2014). Dessuten er hun aktuell med separatutstillinger ved Galleri Helle Knudsen, Stockholm (2016), Norrlandsoperans vita kub, Umeå (2017) og Norrbottensmuseum, Luleå (2015).