Bildende Kunstneres Hjelpefond er på flyttefot, ny besøksadresse er: Spaces Kvadraturen, Tollbugata 8, 0152 Oslo. Brevpost kan fortsatt sendes til Kongens gate 2, 0153 Oslo.

Fotokunstprisen 2021 fra BKH tildeles Jenny Rydhagen

Jenny Rydhagen, ‘Another Story #1-3’, 2019. Foto: Jan Khür

Fotokunstprisen 2021 går til Jenny Rydhagen og hennes verksserie Another Story #1-3. Prisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond er på 150 000 kr og skal tildeles det verket som juryen anser som mest betydningsfullt på Vårutstillingen, FFFs årlige mønstring for fotokunst.

Fotokunstprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefonder en årlig pris som har til formål å synliggjøre Vårutstillingen, en mønstring som fikk sin form etter et ønske om å markere fotografiet som et særegent kunstnerisk uttrykk. Siden etableringen i 1976 har Vårutstillingen vært en viktig stemme i det norske samtidskunstfeltet, og presenterer i dag aktuelle tendenser innen norsk kamerabasert samtidskunst til et bredt publikum.

Jenny Rydhagen (f. 1965, i Sverige) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (1994) og har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland siden da. Hun er blant annet innkjøpt av Nasjonalmuseet, Lillehammer kunstmuseum, Utenriksdepartementet, Norsk Kulturråd, Oslo kommune, Tony Podesta Collection og andre offentlige- og private institusjoner.

I sin fotografiske praksis har Rydhagen de siste årene arbeidet med å utforske mulighetene og begrensningene i fotografiets virkelighetsrefererende egenskaper. Gjennom ulike manipulasjoner og bearbeidinger av kameraets observasjoner ved bruk av collager, dobbelteksponeringer og refotograferinger, har hun utforsket et fotografisk språk som tidvis balanserer mellom det konkrete og det abstrakte. I både nye og eldre arbeider undersøker Rydhagen relasjonen mellom fotografiets gjengivelse og vår egen persepsjon. Verkene skaper en friksjon for blikket og bevisstgjør betrakteren om sitt eget seende.

I de nyere arbeidene finnes også en refleksjon om fotografiets evne til å kunne representere et objekt mer taktilt enn det oppfattes utelukkende med blikket, og samtidig fotografiet som et taktilt objekt i seg selv. Serien Another Story viser tilsynelatende generiske rutete stoff med assosiasjoner til duker og andre hjemlige tekstiler. Bildene er resultater av dobbelteksponering av stripete stoffer der vevens trådretninger blandes gjennom lagene og skaper en fiktiv taktilitet med umulige strukturer.

Årets prisjury har bestått av Bjørn-Henrik Lybeck, juryleder for Vårutstillingen, Nicholas Norton, representant for Kritikerlaget og Yamile Calderón kunstnerrepresentant fra FFF. Vinnerverket er valgt på bakgrunn av Fotokunstprisens retningslinjer som vektlegger både verkets enkeltstående kvaliteter og dets betydning for årets utstilling som helhet.

I juryens begrunnelse står det:
Vinner av BKHs Fotokunstpris 2021 er Jenny Rydhagen, med serien "Another Story #1-3". De tre fotografiene viser rutenett i forskjellige variasjoner og gir ved første øyekast inntrykk av å være dagligdagse tekstiler. Ved nærmere granskingen skjønner en at fotografiene er lagvise komposisjoner skapt ved hjelp av dobbelteksponeringer. De to lagene produserer en flate som er både strukturert og myk. Med "Another Story #1-3" viser Jenny Ryhagen hun en suveren teknisk kontroll og forener dette med et presist, konseptuelt rammeverk. Resultatet er et verk som setter spor i betrakterens hjerne, hjerte og øye.

Verket Another Story #1-3 kan sees på Den 40. utgave av Vårutstillingen som vises på Fotogalleriet frem til 20. juni.