Bildende Kunstneres Hjelpefond er på flyttefot, ny besøksadresse er: Spaces Kvadraturen, Tollbugata 8, 0152 Oslo. Brevpost kan fortsatt sendes til Kongens gate 2, 0153 Oslo.

Høstutstillingsprisen 2021 til Einar Grinde

Einar Grinde, Triumf (2020), installasjon. Plast, tråd og elektronikk, foto: Vegard Kleven / NBK

Einar Kleven mottar Høstutstillingsprisen for verket Triumf (2020). Installasjonen er laget av plast, tråd og elektronikk, består av en rekke plasthester stablet sammen til en bue.

Kunstneren skriver følgende om sitt eget verk:

Triumf er en temporær skulptur. Den beveger seg i tid og rom. Den siger sammen og reiser seg igjen. I en evig loop. Ni hester stablet oppå hverandre til en triumfbue. Et seiersmonument, men for en seier vi ikke ville ha. 

Vi kom hit til hest, alle som en, men steg av den i 1920. Den var vår beste, mest trofaste venn. Den var vår transport, maskin og kommunikasjon. Nå trenger vi den ikke lenger. Vi har bedre ting å holde på med nå. Vi har beseiret alt her. Ingen hvite flekker på kartet, mikroplast overalt. Fortiden finnes ikke lengre, fremtiden finnes ikke enda, det eneste sanne er nå.

Videre kommenterer Grinde at det er en stor ære å motta Høstutstillingsprisen fra BKH. – Som nyutdannet kunstner er det mye tvil rundt både valg å virke. Å motta en prisen er en form for bekreftelse, men mest av alt veldig gøy.

I juryens begrunnelse blir det lagt vekt på hvordan verkene tematiserer endring:

Vinnerverket har sitt opphav i et historisk veiskille, mellom en ny og gammel verden. Før og etter. En homage som fremtvinger ettertanke til noe som en gang var. Verket puster og lever, men det dør også. En figur i bevegelse. Med sin egen rytme. Det har en presis form. En form i forandring. Tofarget, skinnende, iøynefallende, intenst. Årets vinnerverk er teknisk godt gjennomført og klarer på sofistikert vis å trekke linjer på tvers av tid. Det fremstår unikt.


Direktør ved BKH, Hege Imerslund, trekker frem at juryen har valgt et fantatisk flott vinnerverk med en åpenhet og idérikdom som gjør det intuitivt tilgjengelig for alle.
- Triumf gjør sterkt inntrykk. Det er spektakulært og monumentalt, dystopisk og humoristisk, lett og lekent på samme tid.

- Det er spesielt hyggelig å dele ut Høstutstillingsprisen i år. Prisen måtte dessverre kanselleres i 2020 pga. inntektssvikt for BKH da pandemi og nedstengning førte til bråstans i kunstomsetning og kunstavgift. Omsetningen tok seg heldigvis kraftig opp i siste halvdel av 2020, og alle fondets priser og tilskudd er nå tilbake på budsjettet.

Høstutstillingsprisen er på 150 000 kroner og deles ut av Bildende Kunstneres Hjelpefond. Juryen for Høstutstillingsprisen har i år bestått av kunstner og leder for den nasjonale jury, Solveig Landa, kritiker og skribent Emil Finnerud, og billedkunstner og styremedlem i BKH Jorunn Steffensen.


Einar Grinde
Einar Grinde (f. 1989 i Trondheim) er oppvokst og bosatt i Trondheim, der han har studert ved Kunstakademiet. Grinde har vist arbeider ved Kjøpmannsgata Ung Kunst (Trondheim), Galleri KiT ved Kunstakademiet (Trondheim), Galleri Blunk (Trondheim) og det studentdrevne galleriet Kunstlageret (Bergen).


Bildende Kunstneres Hjelpefond
Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) ble opprettet av Stortinget i forbindelse med lov om kunstavgift av 1948. BKH skal i følge loven kreve inn 5 % av all offentlig omsetning av originale kunstverk i Norge med salgspris over 2 000 kr. pr. verk, samt forvalte de innkrevde midler. Avgiftsmidlene går i sin helhet til fondet, som tilbakefører pengene til ny produksjon av kunst gjennom tilskudd og stipend til kunstnere i Norge. BKH deler også ut fem større kunstpriser.

Triumf (2020) av Einar Grinde kan sees på Statens 134. Høstutstilling på Kunstnernes hus i perioden 11. september til 17. oktober.