Bildende Kunstneres Hjelpefond er på flyttefot, ny besøksadresse er: Spaces Kvadraturen, Tollbugata 8, 0152 Oslo. Brevpost kan fortsatt sendes til Kongens gate 2, 0153 Oslo.

Io Sivertsen mottar Fotokunstprisen 2023 fra Bildende Kunstneres Hjelpefond

Stillbilde fra videoverket Voksesmerter, tanker om klimakrisen (2022) av Io Sivertsen

Fotokunstprisen 2023 fra Bildende Kunstneres Hjelpefond går til Io Sivertsen og arbeidet Voksesmerter, tanker om klimakrisen. Prisen er på kr. 200 000 og ble delt ut under åpning av Vårutstillingen på Fotogalleriet 11. mai.

Fotokunstprisen ble etablert som et samarbeid mellom Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) i 2010. Prisen har siden vært delt ut hvert år, til den kunstneren på Vårutstillingen med det verket som anses som mest betydningsfullt for utstillingen.

Fra juryens begrunnelse

"Årets pris går til et arbeid som først og fremst har imponert juryen med sin elegante balansekunst. Verket balanserer fornuft og følelser, alvor og humor, ettertenksomhet og opprør. Det går inn i komplekse temaer som det evner å skalere ned til en størrelse som passer i én hånd, og lar det være opp til oss hvordan vi beveger hånden videre. Denne evnen til å navigere i en samtale som alt for ofte blir polarisert, vitner om en verdifull formidlingsglede og et unikt formidlingstalent. "

Årets jury bestod av Yanir Shani, juryleder (2023), Maria Moseng, representant Kritikerlaget (2022/23) og Margarida Piava, representant Forbundet Frie Fotografer (2023).

Årets prismottaker

Io Sivertsen (f. 1994 i Oslo) er fotograf og filmskaper som bor og jobber i Oslo. Hun har bakgrunn fra stillfoto ved The Royal Academy of Art i Den Haag, og film gjennom masterprogrammet ved Den Norske Filmskolen. I 2020 deltok hun på Canon Student Development Program ved Visa Pour l’Image, og i 2022 ble hun en del av Futures, en Europa-basert fotoplattform. Arbeidene hennes har blant annet blitt vist på Eye filmmuseum og Stedelijk Museum i Amsterdam, Kortfilmfestivalen i Grimstad, galleri CK13 i Serbia. I 2022 mottok hun og hennes medskapere Høstutstillingsprisen for videoverket Vi går ned med stil og engangsgrill.

Prisvinner Io Sivertsen

Voksesmerter, tanker om klimakrisen startet sommeren 2021 da det ble skapt en protestleir i Reppafjord i Finnmark. Etter 100 dager forhindret leiren at kobbergruver og et tilhørende sjødeponi ble etablert i fjellet Nussir og Repparfjorden. Filmen beveger seg mellom protestleiren i Nord-Norge, et klasserom, reinflokker, oljeplattformer og et soverom. Gjennom en undrende tone stiller filmen alvorlige spørsmål, og dokumenterer en generasjonsfølelse av bekymring og usikkerheten i tiden som kommer.

Stillbilde fra videoverket Voksesmerter, tanker om klimakrisen (2022) av Io Sivertsen

Vårutstillingen 2023

Vårutstillingen er et årlig arrangement av kusntnere for andre kustnere. Etter vedtak fra FFFs generalforsamling i 1976, ble Vårutstillingen etablert for å sikre fotografiets posisjon av samtidskunstscenen. Utstillingen er basert på åpne innsendelse og en grundig fagfellejuryering. Den 42. utgaven av Vårutstillingen (Vårutstillingen 2023) finner sted på Fotogalleriet 11. mai - 25. juni. Deltagende kunstnere på Vårutstillingen 2023 er: Marianne Bjørnmyr, Dev Dhunsi, Jon Gorospe, Janne Kruse, Sarah Vajira Lindstrøm, Åse Lovgren & Stine Gonsholt, Io Sivertsen